Eigenwijsheid is Kracht Eigenwijsheid is Kracht - Monique Meedendorp

Paardenwijsheid

Paarden zijn meesters in het signaleren van bewuste en onbewuste informatie die het lichaam afgeeft.

In de natuur hebben zij hun zintuiglijke scherpzinnigheid hard nodig, simpelweg om te kunnen overleven. Zij moeten goed kunnen waarnemen of vluchten noodzakelijk is of dat het gevaar slechts met alertheid kan worden bekeken.

Prooidieren als paarden zijn, is vluchten voor de vijand de enige mogelijkheid tot overleving;  een verschil met roofdieren die ook op jacht zijn voor hun eten. Voor paarden is er altijd eten in de natuur en zij richten zich dus volledig op overleving.
Bijvoorbeeld: Een wolf wordt door een paard op grote afstand al opgemerkt en gemeten op hartslag, bloeddruk en emotionele staat. Voordat er een eventuele aanval plaatsvindt weten paarden precies wat er te doen is. Zo is het mogelijk dat de wolf op korte afstand voorbij loopt, simpelweg omdat deze de maag al vol heeft en  geen enkele intentie heeft om aan te vallen.

Alle signalen, hoe klein ook, zijn voor paarden informatie om te kunnen bepalen of er direct gevaar dreigt (dus hard wegrennen) of dat zij rustig doch alert op hun plek kunnen blijven. Dit, zodat zij in topconditie zijn als het er echt op aan komt. Het is voor de mens dan ook niet zo makkelijk om emoties (signalen) te onderdrukken en te verbergen in de buurt van paarden.

Ook in de kudde is de communicatie duidelijk, of er nu sprake is van rust, lol, angst of boosheid. Alles wordt gezien als informatie, om te kunnen bepalen wat er mee gedaan moet worden. De samenwerking in de kudde vraagt duidelijkheid en harmonie, in een structuur van hiërarchie en leiderschap. Voor ons als mens is dit interessant om te observeren, zeker inspirerend als het binnen het gezin, team of bedrijf nog niet zo soepel gaat!

Observatie van paarden is ook interessant:

Je hoeft niet per se iets met paarden te hebben, zelfs angst ervoor is juist interessant. Als je een eigen paard hebt zijn er ook veel mogelijkheden, neem hiervoor contact op met Monique 06-40662296.

 

Heb jij de teugels van je EIGEN LEVEN in handen?

 

Eigenwijsheid is Kracht - training

 

 

 

Eigenwijsheid is Kracht - training

 

 

 


Copyrights: Adviesbureau Communicatie en Contact | Design: Vormgeving & Zo